Програма
1-ви ден София - Рим - Монтепулчано – Пиенца – Сиена
Отпътуване в 10:20ч. от София с директен полет на Bulgaria Air за Рим. Кацане в 11:10ч. на летище Fiumicino и отпътуване за Тоскана - регион, намиращ се в централна Италия, земя богата на багри, култура, история, но и на кулинарно изкуство. Много са нещата, които могат да се видят, да се усетят, да се направят и да се опитат. Един прекрасен начин да започнете вашето пътешествие, съвкупност от история, изкуство и кулинарни благоухания.
Първият град по нашия маршрут е градчето Монтепулчано. Представете си град със средновековен урбанистичен план и на тези тесни, криви и доста стръмни улички - ренесансови палати. Тук през ХVI век са работили много от видните Флорентински майстори и архитекти преустроявайки града по "модата" и превръщайки го в малка Флоренция. Но въпреки новите, модерни за времето палати, Монтепулчано запазва своите средновековни традиции.
Всяка година /последната неделя от август/ се провежда така нареченото Бравио (Bravio delle Botti) - надбягване с бъчви. По двама представители от осемте квартала на които е разделен градът, тичат по двойки, търкаляйки 80 килограмови бъчви, изминавайки повече от километър. Монтепулчано се слави с изключителното си червено вино „Нобиле ди Монтепулчано“, най-любимото на тосканската аристокрация през миналите векове.
Виното отлежава 2 години, преди да стигне до пазара и още 1 година, ако към етикета пише и „Riserva”. Следва посещение на винарска изба Wineries & Vineyards Crociani Cantiana от 13 век за винените дегустации заедно с дегустации на местни сирена, брускети, полети с местен зехтин и друго. Тосканската кухня е антична, разнообразна и вкусна, тясно свързана с традицията. Използват се предимно продукти, родени на тосканска земя. Смята се за една от най-здравословните и добре балансирани кухни в света.
Продължение за Пиенца – уникален Ренесансов град, често описван като “идеалният град” или “градът утопия”, известен не само със съхранения си облик, а и със сиренето Pecorino – традиционен продукт от този регион.
Пристигане в Сиена, областта Кианти с ярки багри на хълмове с лозови масиви, кипариси и пръснатите из тях каменни къщи, обгърнати в аромати на вино, зехтин и прясно изпечен домашен хляб.
Настаняване в хотела Moderno 3* (Booking.com рейтинг 7.7) или подобен. Вечеря в ресторанта на хотела и нощувка.
2-ри ден Сиена – Сан Джиминяно – Флоренция
След закуска, обзорна екскурзия на Сиена - древен град, запазил своят готически облик през вековете. Тесните, виещи се средновековни улички пренасят посетителя в неповторимата атмосфера на XIII и XIV век. Освен с многобройните си архитектурни паметници, палати и творби на изкуството, Сиена е известна и със своята кухня тясно свързана с традицията.
Посещение на Сиенската Катедрала – една от най-красивите в Италия с мраморна фасада в романски стил, вътре ще откриете творби на Донатело, Микеланджело, Джовани Пизано, Пинторикио. Ще видите уникалния ветрилообразен площад Пиаца дел Кампо и Палацо Публико.
Заминаване за Сан Джиминяно, построен на висок хълм около Х век – градчето се слави със средновековните си кули, площада Пиаца дела Цистерна с кладенец от 13век, Палацо дел Пополо и Катедралата. Сан Джиминяно е известно с виното Vernaccia di S.Gimignano
Пешеходна разходка с разглеждане забележителностите на града и дегустация на
совиньон, каберне, мерло, кианти и сира - 100% санджовезе и лек обяд в местна винарна Tenuta Torchiano, която произвежда вина от 1720г. Кианти Класико е сърцето на региона и обозначава най-старата зона за производство на вина, споменат в указ на Козимо III Медичи от 1716.
В модерната дегустационна зала ще имате възможност да опитате различни вина, да научите любопитни факти за историята на Tenuta Torchiano и да получите интересна и полезна информация за местните и нови винени сортове. Tenuta Torciano популяризира италианското вино и култура на хранене по целия свят.
В магазина към винарната могат да се закупят на преференциални цени както традиционните и вече утвърдени на пазара, така и лимитирани серии от богатата селекция вина на бранда.
Заминаване за Флоренция. Настаняване в хотел Diana Park Hotel 3* (Booking.com рейтинг 8.1) или Hotel Paganini 3* (Booking.com рейтинг 8.1) или подобен. Нощувка.
3-ти ден Флоренция
След закуска пешеходна двучасова обиколка с екскурзовод на града, съхранил едни от най-значимите исторически паметници на италианския Ренесанс: с посещение на катедралата “Санта Мария дел Фиоре” с купола на Брунелески – истински шедьовър на ренесансовото изкуство; Понте Векио; площад “Синьория” – политическия и културен център на града и др.
Посещение с български гид на Palazzo Vecchio – дворец, разположен на най-известния площад на Флоренция – Пиаца дела Синьория. Външно видът на сградата не се е променил от 14 век. Дворецът представлява солидна тухлена постройка с два реда прозорци в готически стил.
Най-впечатляваща зала в двореца е „Залата на петстотинте“, която трябвало да побере великия съват на републиката, състоящ се точно от 500 души. Разходката из двореца продължава към серия от зали, сред които е Залата на елементите, от която ще се озовете на Терасата на Сатурн, от която се разкрива красива панорамна гледка към града. Другите интересни зали е Залата на лилиите и Залата на Елеонора. Интересен факт за Палацо Векио е неговата мрежа от тайни коридори, днес е превърнат в галерия. Можете да посетите една от най-внушителните средновековни кули – зъбчатата кула на Арнолфо, която се извисява над Палацио Векио.
След обяд свободно време за самостоятелно разглеждане на града. Връщане в хотела. Нощувка.
4-ти ден Флоренция - Ла Специя - Чинкуе терре - Ла Специя
След закуска заминаване за Ла Специя, разглеждане на града.
Включена екскурзия до Чинкуе терре (с влак отиване/връщане).
Ще се насладите на Чинкуе терре, в превод от италиански "Петте земи" - местността обединява 5 селца: Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо ал Маре, разположени по крайбрежието на италианската ривиера, близо до границата с Франция.
Разстоянията между тях са малки, а преходът от единия до другия край е като разходка из райските градини. Хълмовете са покрити с лози, а пътеките лъкатушат помежду им като светулки, които се опитват да си проправят път в гъстата растителност. Самите къщи са построени стъпаловидно по билата на хълма, което предоставя почти на всяка една от тях изглед към морето. Фасадите пък са много разноцветни и приветливи, което допълнително оформя представата за приказно място. Местността е известна още като "Ривиерата на цветята". Връщане с влак до Ла Специя. Настаняване в хотела Nella 4* (Booking.com рейтинг 8.3) или подобен. Вечеря и нощувка.
5-ти ден Ла Специя – Пиза - Лука - Рим
След закуска посещение на Пиза. Старата морска република впечатлява с Площада на чудесата- Катедралата, Баптистерият и Наклонената кула.
Продължаваме за град Лука, разположен на река Серчио в провинция Тоскана. Изцяло е заобиколен от крепостна стена, дълга 4.2 км, построена през 16-17 век. Тя защитавала града не само от врагове, но и от наводнения, които често заплашвали да унищожат много сгради. В архитектурата на Лука преобладават стари сгради, църкви и кули. Местните с гордост отбелязват, че именно в Лука са родени велики композитори като Джакомо Пучини и Луиджи Бокерини.
Пешеходна разходка на града с български гид. Свободно време за обяд и почивка.
Заминаване за Рим. Настаняване в Hotel Palace Inn 4* (Booking.com рейтинг 7.9) или подобен. Вечеря и нощувка.
6-ти ден Рим – София
След закуска трансфер до летището в Рим.
Излитане за София в 12:05ч. Кацане в София в 14:55ч.